Gıdı ve Boyun Yaşlanması

Boyun ve gıdı bölgesi yaşlanma belirtileri yüz kadar dikkat çekmez nedense ve bu durum krem sürerken de, güneşten korurken de kozmetik işlem yaparken de ihmale neden olur. Oysa güzellik bir bütün ve bu bütünde çene altı ve boyun da önemli. Güzel ve genç bir boynun alamet-i farikası kafa ile boynun net olarak birbirinden ayıt edilebilmesidir; boyun ile kafa arasındaki bağlantı ne kadar silikleşir, iki yapı birbiriyle bütünleşik görünmeye başlarsa estetik kaybolur. Hatta bu yüzden fotoğrafçılar ve ressamlar baş ve boynun ayrımı için çene altını gölge ile vurgularlar.

Estetik bir boyun: Sıkı ve elastik cilt; kulak önünden çeneye kadar uzanan kemik hattında herhangi bir gölge ile kesilmeyen ve iyi sınırlı, net ve pürüzsüz görünüm, çene kemiğinden aşağı sarkan cilt veya yağ dokusu yok; gıdı bölgesinde yağ birikmesi yok, çene boyun hattı ayrımı belirgin; boyundaki kasın sınırı seçilebiliyor ve üzeri yağ ile kaplanmamış; ciltte sarkıklık, kırışıklık, lekelenme yok, boyunda yatay çizgiler ya da dikey bantlar oluşmamış.


Çene boyun arasındaki açının net ve dar* olması boyun güzelliğinde çok önemlidir ve yaşla birlikte hem cildin gevşeyip sarkması hem de o bölgede yağ birikmesi nedeniyle bu açı genişler, görünüm küntleşir. İdeal olarak bu açı 105-120 derece arası olmalıdır.
Yaşla birlikte, kafa ile boyun arasındaki ayrımın silikleşmesi; çene kemiği üzerinden cilt ve yağ dokunun sarkması, boyunda yağ doku yığılması ile yüz ile boyun arası keskin ayrımın kaybı. Bütünleşmiş görünüm 4o’lı yaşlarda başlar, yavaş yavaş ilerleyerek bu halini alır.

Boyunda yaşla olan değişikliklerin çözüm yöntemlerine bakalim:

Boyun cildinde çok ince ve geniş bir kas olan platisma’nın yıllar içinde zayıflaması ve cildin kollajen kaybı ile oluşan gevşek görünüm ve yatay çizgilenmeler. Cilt yapısının toparlanması için mezoterapi, kollajen enjeksiyonları, peeling, mikroiğneleme tedavileri, lazer, radyofrekans gibi tedaviler gereklidir.
Boyunda yaşla birlikte belirginleşen dikey bantlar (yatay çizgilerle birlikte)oluşumu. Bu dikey bantlar Botox tedavisine cevap verir.
Yatay boyun çizgileri…
Yatay çizgilere hyaluronik asit ile dolgu enjeksiyonu uygulaması hemen sonrası. Bu görünüm bir kaç gün içinde düzelir. Yatay çizgiler bu enjeksiyonlara iyi cevap verirler, tekrarlayan enjeksiyonlar sonrası cilt yapısı iyileşir ve çizgiler belirginliğini kaybeder.

Boynun görünümü çenenin büyüklüğü ve yerleşimi, hyoid kemik dediğimiz kafa/boyun arasında bulunan kemiğin ne kadar üstte ve geride yerleştiği, yaşla birlikte çene altı tükürük bezlerinin aşağı sarkarak çene altında yumru halinde belirginleşmesi, yaşla çiğneme kaslarının büyümesi gibi faktörlerden de etkilenir.

Bazı kişilerde gençken de gıdı bölgesinde yağ toplanması vardır ve bu genetiktir. Bu yağların eritilmesi ile estetik görünüm sağlanır. Fazla gıdı hangi yaşta olursa olsun görünümü olumsuz etkiler.
Çene altı ciltte sarkma ve tedavi sonrası. Kilo almadan yaşlanan bireylerde bu bölgede cilt yığılması ve sarkması daha belirgin, sanki fazladan bir cilt dokusu varmış gibi oluyor, çene altında orta hattaki bu yığılma ” iguana boynu” olarak tabir ediliyor.
Çene altındaki fazla yağın eritilmesi ve cildin sıkılaştırılması ile görünümde oluşan fark.
Boynun hemen altındaki dekolte bölgesi de yaşlanma bulguları gösterir, bu bölgedeki derin kırışıklıklar dolgu tedavisi ile; cilt elastikiyet kaybı ve lekelenmeler ise cildi onarıcı ve yenileyici tedaviler ile düzelir.
Tedavi ile boyun açısının daha dar ve keskin hale gelmesi ve hantal görünümün kaybolması.
Erkek hastalarda da boynun şekli görünümde önemlidir.
Boyun açısı profil görünümünde belirleyicidir.

Boynumuz, kafamızın üzerinde oturduğu bir kaide gibidir ve açıkta kalan, giysi ile örtülmeyen bir vücut bölgesidir. Bu yüzden güneşten, diğer dış faktörlerden en az yüzümüz kadar etkilenir ve yaşlanır. Bazen, yüzü için yeterince özen göstermiş ama boynunu ihmal etmiş kişiler görüyoruz. Sanki iki yaşlı gibiler; yüzleri başka bir yaşta, boyunları ise daha yaşlı görünüyor. Oysa daha dengeli bir bakım ve özene ihtiyacımız var.

*Yazı boyunca dar açı ile kast edilen matematiksel anlamı yani 90 dereceden küçük olan açı değildir; yaşlanmış ve estetik görünümünü kaybetmiş bir çene-boyun hattından “daha dar” anlamında kullandım sözcüğü.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir